Z cyklu DOBRE PRAKTYKI W AGENCJACH ZATRUDNIENIA prezentujemy rozwiązanie, którym zechciała się z Państwem podzielić firma CONTRAIN

Contrain GO – grywalizacja w Agencji Pracy Tymczasowej

W styczniu 2018 uruchomiliśmy w naszej agencji projekt Contrain GO – platformę, która w formie gier online przekazywała naszym pracownikom tymczasowym informacje o Contrain i zasadach współpracy.

O platformie

Na platformie nasi pracownicy mieli dostęp do materiałów edukacyjnych oraz do zadań, które weryfikowały ich wiedzę. Dzięki grze mieliśmy możliwość przekazania naszym pracownikom informacji z zakresu m.in. codziennego życia za granicą, korzystania z firmowych zakwaterowań, odczytywania paska wypłat, procesu rekrutacji, obsługi portalu pracownika czy zasad naszego programu rekomendacyjnego. Łącznie, przez 9 miesięcy działania platformy, nasi pracownicy wykonali ponad 11 000 zadań!

Innowacyjne podejście

Zaczynając pracę przy Contrain GO postawiliśmy sobie za zadanie stworzenie narzędzia, które dla pracowników będzie źródłem wiedzy i wsparciem w codziennym funkcjonowaniu i pracy za granicą. Chcieliśmy przekazywać im wiedzę w możliwie najatrakcyjniejszej formie – stąd pomysł na gry online. Dzięki takiemu podejściu współpraca z Contrain oraz funkcjonowanie za granicą stały się na pewno o wiele łatwiejsze, a procedury bardziej zrozumiałe.

Projekt był innowacją na skalę kraju – Contrain jako pierwsza w Polsce Agencja Pracy Tymczasowej wdrożyła tego typu platformę edukacyjną kierowaną do swoich pracowników tymczasowych, oddelegowanych do pracy za granicą. Pracownicy pytani o to, co motywowało ich do brania udziału w grze wskazywali przede wszystkim na trzy czynniki: zdobywanie wiedzy, rozrywkę, ciekawe nagrody. Te odpowiedzi były dla nas niewątpliwie sukcesem – fakt, że pracownicy podkreślali wartość edukacyjną platformy pokazał, że projekt zrealizował główny cel, jaki sobie założyliśmy.

Zasady Contrain GO

Tak jak każda gra Contrain GO również opierało się na zbieraniu punktów, a zgromadzone punkty pracownicy mogli wymienić na atrakcyjne nagrody. Ważne było dla nas, by nagrody były praktyczne oraz by każdy mógł wśród nich znaleźć coś dla siebie stąd w puli nagród znalazły się m. in. karty premiowe, kursy kompetencji twardych, vouchery czy cały przekrój gadżetów.

Co dalej?

Pozytywne przyjęcie grywalizacja w grupie naszych pracowników tymczasowych przyczyniło się do podjęcia decyzji o kontynuacji projektu w roku 2019.

www.contrain.pl

>>>RAPORT Rynek agencji zatrudnienia 2018<<<