W ciągu ostatnich kilku tygodni w ramach projektu „Safely Get Back to Work in the new normal” („Bezpieczny powrót do pracy w nowej normalności”), który powstał z inicjatywy trzech największych firmy z branży usług HR: Randstad, Adecco Group i ManpowerGroup, a do którego w Polsce, jako współpartner, dołączyło również Polskie Forum HR, gromadziliśmy najlepsze praktyki w zakresie tworzenia procedur bezpieczeństwa w kilkunastu krajach na świecie. Pierwsze efekty tych prac są już dostępne.

Praktyczny przewodnik wypracowany w ramach projektu ma na celu wsparcie biznesu w procesie powrotu do nowej normalności. Wiedza zebrana przez pracodawców w 13 krajach (Belgia, Francja, Niemcy, Włochy, Japonia, Holandia, Hiszpania, Szwajcaria, Wielka Brytania i region skandynawski (Norwegia, Szwecja, Dania i Finlandia)) oraz w pięciu sektorach (transport i logistyka, motoryzacja, przemysł, budownictwo oraz sektor gastronomiczny) pozwoliła na opracowanie ponad 100 możliwych do zastosowania narzędzi. „Konieczne jest opracowanie nowych protokołów bezpieczeństwa pracy, które wezmą pod uwagę sytuację, w której się znaleźliśmy. Rekomendacje, które publikowane są przez instytucje państwowe nie są wystarczające i nie dają pełnej wiedzy na temat możliwych rozwiązań, które poszczególni pracodawcy powinni rozważyć” komentuje Anna Wicha, prezes Zarządu Polskiego Forum HR oraz Public Affairs Director, Adecco.

Ogromna ilość danych, która była przedmiotem badania, daje pełen obraz możliwych scenariuszy. Przewodnik pozwala na odnalezienie rozwiązań, które mogą mieć zastosowanie w każdej branży, nie tylko w tych będących przedmiotem analizy. Rekomendacje dotyczą bardzo wielu obszarów, takich jak: dotarcie do pracy, wejście na teren zakładu pracy, praca zdalna, czy środki ochrony pracowników. „Naszym kolejnym krokiem jest przeniesienie tych wytycznych na grunt Polski. Wsparcie dla projektu wyraziło wiele organizacji, wspólnie będziemy analizować informacje i przygotowywać ewentualne propozycje zmian legislacyjnych, w celu umożliwienia adaptacji owych rekomendacji w zgodzie z literą prawa. Powołana w tym celu grupa robocza niebawem rozpocznie prace” – mówi Liliana Strupp, członek Zarządu Polskiego Forum HR oraz Head of Legal & Public Affairs w Randstad Polska.

Jak dodaje Olga Gierada-Jabłonka, członek zarządu Polskiego Forum HR oraz Head of Legal w ManpowerGroup w Polsce – „Temat bezpiecznego powrotu do pracy jest kluczowy z punktu widzenia polskiej gospodarki. Pracodawcy nadal mają ograniczony dostęp do fachowej wiedzy w tym zakresie, w szczególności jeśli mówimy o sektorze małych i średnich przedsiębiorstw. Jasne wytyczne, jak tworzyć nowe protokoły bezpieczeństwa, są bezcenne”.

Kontakt: Agnieszka Zielińska, Dyrektor Polskiego Forum HR, azielinska@polskieforumhr.pl, Tel. 665 355 335.